Rempah Gulai Nasi Dagang

Ramuan / Ingredients:

Ketumbar dan Jintan Manis.


Maklumat Pemakanan
Saiz Hidangan   25 g
Sajian Setiap Pek   4-6

Jumlah Tenaga   Setiap 100 g
Tenaga   394 Kcal
Karbohidrat   32.7 g
Protein   16.4 g
Lemak   21.9 g

Resepi (25 g):

  • 1 kg Ikan Tongkol (dikerat 3 cm tebal)
  • 1 paket Rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
  • Cili merah/hijau
  • 1/2 sudu kecik serbuk kunyit
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 keping asam keping
  • 2 cawan santan
  • 1 sudu kecil kerisik
  • Gula Melaka dan garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk dikisar:

  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas

Cara-caranya:

  • Gaulkan ikan bersama asam keping, garam dan 1/2 cawan air. Biarkan.
  • Santan dimasak sehingga naik minyak.
  • Masukkan Rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma, bahan-bahan yang dikisar, cili boh, kunyit dan kerisik ke dalam santan. Kecilkan api.
  • Apabila minyak naik, masukkan ikan rebus bersama airnya, garam dan gula melaka secukup rasa.
  • Masukkan cili merah/ hijau sebelum diangkat. Hidang bersama nasi dagang.

Produk Yang Berikutnya