Rempah Gulai Ayam / Daging

Ramuan / Ingredients:

Ketumbar, Jintan Manis, Jintan Putih, Kulit Kayu Manis, Buah Pelaga, Lada Hitam. Cengkih, Bunga Lawang dan Buah Pala.


Maklumat Pemakanan
Saiz Hidangan   25 g
Sajian Setiap Pek   4-6

Jumlah Tenaga   Setiap 100 g
Tenaga   350 Kcal
Karbohidrat   47.5 g
Protein   15.6 g
Lemak   10.9 g

Resepi (25 g):

  • 1 kilogram daging (ayam/lembu)
  • 1 paket Rempah Gulai Ayam Daging Tok Ma
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 cawan santan
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1/4 cawan minyak masak
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan untuk dikisar:

  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas

Cara-caranya:

  • Gaulkan daging bersama kerisik, bahan-bahan yang dikisar, Rempah Gulai Ayam/Daging Tok Ma, cili boh dan serbuk kunyit.
  • Tumis bahan-bahan di atas dengan sedikit minyak masak sehingga naik bau.
  • Masukkan air asam jawa dan santan. Biarkan mendidih dan perlahankan api sehingga ayam/daging empuk.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Produk Yang Berikutnya